Bílkoviny v potravinách


Bílkoviny potřebují téměř všechny buňky v našem těle. V potravinách existuje 20 typů bílkovin. Nejdůležitějších devět proteinů, které se nazývají esenciální aminokyseliny, si tělo nedokáže poskládat z jiných látek samo, a proto je nutné, abychom je doplňovali v jídle.
syrová vejce
Nejlepší zdroje pro příjem esenciálních aminokyselin:


  • Vejce

  • Hovězí maso

  • Kuřecí maso

  • Ryby a rybí produkty

  • Mléčné výrobky (nejlépe tvaroh)

  • Luštěniny

  • Sójové výrobky

  • Chia semínka

  • Ořechy a výrobky z nich

  • Brokolice


Vzhledem k rozmanitosti potravin obsahujících tento důležitý protein je dobré stravu na něj bohatou střídat. Velká konzumace masa způsobuje trávící potíže a jeho denní jezení není doporučováno. Stejně tak to není dobré přehánět s mléčnými výrobky, které mohou překyselovat žaludek. Proto je lepší zvolit tvaroh. U vajíček se doporučuje sníst maximálně 1 – 2 kusy denně. Luštěniny lze konzumovat denně, ale ne každému vyhovují, protože nadýmají. Ořechy se mohou jíst každý den, ale také u nich platí „všeho s mírou“, a proto nejezte více jak 25 gramů denně. Nejvhodnější jsou ryby, u kterých je každodenní jezení bezproblémové. Nejezte však pouze mořské ryby.


Kolik tělo potřebuje bílkovin


Specialisté doporučují příjem 1 – 1,5 g bílkovin na každý kilogram naší tělesné váhy. Toho lze bez problémů docílit pestrou stravou obsahující výše uvedené produkty. Sportovci, nebo lidé, kteří mají fyzicky namáhavé povolání, mohou mít vyšší potřebu proteinů.
svalnatý kluk

Pokud správně přijímáte bílkoviny, podporujete růst svalové hmoty a nehromadíte ve svém těle přebytečný tuk. Nedostatek bílkovin v těle se projevuje otoky (hlavně nohou), horším hojením ran a lámáním nehtů. Jestliže máte podezření na jejich nedostatek, navštivte praktického lékaře, který Vám odebere krev, zjistí jejich hladinu a v případě nedostatku doporučí léčebný postup.

Bílkoviny v potravinách
Ohodnoťte příspěvek